Facebook - Privat eller företagsprofil

Minst 10 skäl att ge ditt företag en egen Facebooksida

Företagssida eller personlig tidslinje på Facebook – vad är skillnaden?

Visst är det ibland förvirrande och inte helt tydligt vad som skiljer den personliga Tidslinje från en Sida på Facebook. Här ska jag försöka reda ut begreppen så du vet vad du ska använda för ditt företag.

Personlig konto

När du går med i Facebook så måste du alltid skapa ditt personliga konto med uppgifter om ditt namn och inloggningsuppgifter. Till ditt konto har du sedan automatsikt en personlig Tidslinje med ditt namn, som du framförallt använder för personligt ändamål och som är avsedd för icke-kommersiellt bruk. Till kontot kan du också koppla flera Sidor (mer om det längre ner).

I din personliga Tidslinje kan du bestämma vilka som får se dina inlägg – du kan göra offentliga inlägg som alla kan se, eller personliga som bara dina vänner kan se. En person som inte är din vän kan följa din Tidslinje och därmed se dina offentliga inlägg. (Då klickar de i ”Följ”-knappen som finns på din omslag

sbild). Använder du däremot Facebook för ditt företag finns det flera anledningar att ha en officiell Sida för ditt företag.

Facebook-sidor

Företag, organisationer, varumärken och kända personer kan ha en Facebook-sida. De är väldigt lika en personlig Tidslinje men det finns en rad användbara funktioner kopplat till Sidan. Till exempel kan din Sida ett namn som du själv väljer, t.ex. ditt företagsnamn. Flera personer kan administrera Sidan och skriva i egenskap av Sidans namn. Däremot måste alla som administrerar Sidan ha ett eget Facebook-konto.

Fördelar med en företags-sida är t.ex. att du kan skriva en ordentlig beskrivning om ditt företag och lägga in länkar till din hemsida. Din Sida är offentlig, synlig för alla och alla som gillar sidan kan se uppdateringar i nyhetsflödet. På din Sida kan du även få statistik på hur dina inlägg fungerar, hur många som sett och gillat dem mm. På en Sida kan du även ha ett obegränsat antal gillare (till skillnad från din personliga Tidslinje).

Här är 10 skäl att skaffa en företagssida

 1. Obegränsat antal gillare
 2. Skicka privata meddelande till gillare som redan skickat ett meddelande till din Sida
 3. Administrera hur många sidor du vill
 4. Installera Appar med extra funktioner
 5. Samla e-postadresser för nyhetsbrev
 6. Check-in-funktion
 7. Annonsera
 8. Schemalägga inlägg
 9. Riktade inlägg till en del av dina gillare
 10. Följa statistik

Genom att ha en Sida för ditt företag följer du även Facebooks regler när det gäller användandet för kommersiellt bruk.

Jag hoppas detta gav dig lite större förståelse för varför du ska skaffa en Sida till ditt företag och inte använda din personliga Tidslinje.

Din tur, vilka skäl har jag glömt?

6 Kommentarer
 1. Håkan
  Håkan says:

  Hej Eva, tack för bra info!
  En fråga ang Företagssida…. vad är skillnaden mellan sida för Lokalt Företag och sida för Företag o organisation? Och vad är fördelar respektive nackdelar samt när ska man välja det ena eller det andra alternativet?

 2. eva@kindbo.com
  eva@kindbo.com says:

  Hej Maria, Check-in fungerar automatiskt så länge du har lagt in företagsadressen på din Facebook-sida, ditt företag är ett lokalt företag och du har angivit verksamhetens adress. Dessutom behöver du klicka i rutan – ”visa på kartan”. Allt detta görs under Redigera sida/Info om sida/Adress.
  I vissa fall syns inte företaget direkt när man ska checka-in från sin smart-phone, men om man gjort som ovan och söker på företaget så kan man checka in.
  Emanka kommer upp direkt! 🙂
  Mer info här: https://www.facebook.com/help/374794869276912?sr=18&sid=08GNBTDtQUK5K7PnQ

  När det gäller att samla e-postadresser tar det lite längre tid att förklara, så jag gör en ny post om det de närmaste dagarna.
  Var detta till någon hjälp?
  Ha det gott!

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.