Hitta gratisbilder på nätet

Hur du hittar gratis bilder som säger mer än 1000 ord

Som webbdesigner arbetar jag dagligen med bilder. En bild förmedlar en känsla 60.000 gånger snabbare än text. Och det är ju precis vad vi vill! Med bildens hjälp vill vi att läsaren ska läsa vidare och bli intresserad av innehållet.

Hur gör du när du behöver bilder till dina blogginlägg eller till att illustrera ett inlägg på Facebook? Många gör förstås en bildsökning på Google och kopierar den bild som passar bäst.  Risken är stor att du då bryter mot copyrightlagar och vill det sig illa så kan du t.o.m. bli åtalad för copyrightintrång.

Det är lika bra att utgå ifrån att de allra flesta bilderna på internet är copyrightskyddade. Och låt dig inte luras av att det står att de är royalty-fria – det innebär inte att de är gratis, bara att du får använda dem när de väl är betalda.

Men det finns bildkällor som faktiskt är fria att använda …

7 bildkällor som låter dig använda bilderna fritt

Vet du bara var du ska leta så finns det många bildkällor som låter dig använda bilderna helt fritt och det kostar dig inget!

Här är några av mina favoriter som alla har gratis bilder som är fria att använda. Många har en fri del och en del där man får betala för användningen. Vissa vill att man lägger med en länk eller referens till källan. För det mesta så syns det tydligt vad det är som gäller när du ska till att ladda ner bilden. Men en liten brasklapp – förhållanden kan ändras, så för att vara på säkra sidan rekommenderar jag dig att gå in och dubbelkolla vilka villkor som gäller när du ska till och ladda ner en bild.

På många av siterna behöver du registrera dig – dra dig inte för det. Det kostar inget att registrera sig.

Vilken bildkälla jag använder beror på syftet. Kika runt och se om du hittar något du gillar.

Morguefile

Morguefile.com

Alla möjliga bilder – på tex natur och människor. Alla bilder är minst 800 x 600 pixlar. Bilderna är fria att använda på alla kreativa sätt. Om det är en identifierbar människa på bilden så behöver du sannolikt ha en ”modell release” – dvs modellen måste godkänna användningen. Se mer längre ner om Public Domain*. Är du osäker så hör med fotografen om det finns en ”modell release”.  Morguefile vill att man anger fotografen när det är möjligt. Det är förresten en bra och artig vana att ange källan.

Fria bilder från morguefile - sgarton

Pixabay

Pixabay.com

Detta är verkligen en favorit! Här finns både vackra foton och illustrationer. Du kan ladda ner bilderna med olika upplösning. Papegojan här ovan kommer från Pixabay.

Alla bilder på Pixabay får användas under villkoren för ”Public Domain* under Creative Commons CC0. Det betyder att bilderna är gratis, får modifieras och användas fritt. Även här gäller att identifierbara människor måste tillfrågas och godkänna användningen. En annan sak att tänka på är om bilderna visar ”privat egendom” – då ska man tänka en gång extra, skulle du vilja att ditt hus förknippas med det du skriver. Användning av bilder på människor och egendom är speciellt känslig när det gäller kommersiell användning. Mer info här

Freedigitalphotos

Freedigitalphotos.net

Denna bildkälla fungerar mer som en bildbank. Med det menar jag att man kan hitta mer ”specifika foton eller illustrationer” för t.ex. business, hälsa etc. Bilderna finns att ladda ner med olika upplösning. Alla bilder med lägre upplösning är gratis och räcker ofta för användning på en webbsida eller i en blogg. Ska du använda bilden till en trycksak så behöver du en mer högupplöst bild och i så fall får du betala en liten peng för bilden. När du använder gratisbilder måste du alltid ange källa och fotograf. (Det behöver inte alltid anges i bilden – det kan räcka med att det står på samma sida. Mer info här)

Fria bilder - Free digital photo

Freemediagoo

Freemediagoo.com

Här kan du hitta fria foton, strukturer och bakgrunder. Du behöver inte ange bildkälla om du inte vill – men dom uppskattar en länk tillbaks till sidan. ”would be good karma!”

Unsplash

Unsplash.com

Här kan du ladda ner 10 nya foton som du kan göra vad du vill med var 10:de dag. Här hittar du stämningsfulla bilder från hela världen.

Bilder från Unsplash

Freepik

Freepik.com

Här finns många illustrationer, ikoner och foton som är gratis och du fritt får använda. Här hittar man illustrationer till sin företagssida. Kravet är att man lägger in en länk någonstans på webbplatsen som länkar tillbaks till Freepik. Här är länken till bilden: Designed by Freepik

Illustrationer och annat för företagsboggen

Photopin

Photopin.com

Photopin hjälper bloggare och andra kreativa personer att hitta fina foton. Bilderna hämtas från ”Creative Commons” villkor. Man kan ladda ner olika storlekar av bilderna och vid nedladdning får man besked om hur man ska ange bildkällan.

Freebigpictures

Freebigpictures.com

Bilder inspirerade av naturen – vackra vyer, slingrande vägar, porlande vatten, träd, blommor – från alla årstider. Bilderna är högupplösta, dvs. de kan användas även för tryck (vill du använda dem för nätet behöver du komprimera dem). Fotona kan användas fritt om du lägger med en länk till freebigpictures.com’s sida. För dig som är fotointresserad så får du även information om hur bilderna är tagna.

Fri bildkälla - Freebigpicures.com

*Public domain – en förklaring

Att bilderna finns i ”public domain” betyder att du får lov att använda dom fritt utan att be upphovsmannen – dvs. fotografen eller illustratören om lov. Så du riskerar inte att bryta mot några copyrightlagar. Däremot garanterar inte upphovsmannen att bilderna på identifierbara människor eller egendomar har givit sitt godkännande för att använda bilden fritt.

En bonus – Canva

Canva är ett bildbearbetningsprogram som är relativt nytt. Där kan du göra fina inbjudningar, bakgrunder till Facebook och mycket mycket mer. I Canva finns också en hel del gratis bilder att använda. www.canva.com Jag skriva mer om Canva i ett annat blogg-inlägg.

Detta var några av mina bildkällor – Nu är det din tur – Vilka favoriter har du?


0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.