Av Torbjörn Wannerfeldt

Postitionerign-en-tydlig-positionering-skiljer-dig-fran-andraDu vet ju hur det är i alla branscher. Det finns en mängd konkurrenter som har ungefär samma produkt eller tjänst. Bilar är ett bra exempel. Hur marknadsför du en bil i mängden av alla andra. Volvo har ju sedan årtionden mutat in begreppet säkerhet. Ingen annan kan komma och prata om säkerhet, även om undersökningar visar att t ex Saab var säkrare. Mercedes står för prestige, BMW för sportighet osv.

Tänk på mineralvatten. Perrier kommer från någon källa bland bergen, numera finns det olika smaker hos Loka, mer eller mindre bubblor, justa förpackningar etc. Det finns många sätt att särskilja sig.

Skapa din egen position

På ett mer vardagligt plan gäller faktiskt samma regler. Jag masserar dina fötter med oljor från Ceylon, jag fixar ditt hår utan kemikalier, vi har bara glutenfritt bröd, här finns bara kläder från Peru. Du kan fixa din egen positionering, om du har något speciellt att komma med – om du kanske till och med är unik.

Se till att du är speciell

Positionering är den viktigaste marknadsförings- och försäljningsstrategin. Den gör att du kan upplevas som unik och på så sätt inte vara en i mängden. I bästa fall kan du ta ut ett högre pris eller attrahera nya kunder, men också uppfattas som speciell i din nisch.

Egentligen handlar det om att skapa associationer till ditt varumärke, som särskiljer dig från dina konkurrenter. Som människa sorterar vi varor och tjänster i olika kategorier och kopplar värderingar till det.  Vi köper starka varumärken för att de har en image och ett rykte att vara bra eller fräckt eller ”inne”.

Stärk din position

Din position kanske redan är klar eller så vill du jobba på att skapa den, förfina den och sätta den på marknaden. Positionen är en konsekvens av allt du gjort, gör och säger. Din kommunikation mot marknaden måste vara konsekvent och tydlig med vad du står för.

Positionering är det starkaste konkurrensmedlet och det gäller att alltid hålla sig till den. Inga avsteg, inga kortsiktiga budskap utan en stark och konsekvent förstärkning av din position – även i det lilla formatet.

Kanske du till och med ska anpassa din produkt/tjänst så att den bli unik. För det räcker ju inte att bara sälja en ”grej”, den måste ha något som gör att kunderna väljer ”just den”. En stark position till exempel.
Lycka till!

Torbjörn Wannerfeldt copywriterOm författaren: Torbjörn Wannnerfeldt

Torbjörn är prisbelönad copywriter med en lång karriär inom reklambranschen och han har  också  utbildat många copywriters. Torbjörn hjälper företag kommunicera sitt budskap på rätt sätt. Vill du ha hjälp med Säljande texter eller att uforma din Digitala strategi?

Mer om Torbjörn.

Du kanske också gillar
Idetorka - sluta svettas över innehållet
Hur viktig är texten
Lär dig lyckas med bilderna på nätet
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.