Skriva för webben - fånga läsaren på 3-4 sekunder

Att skriva för webben – fånga läsaren på 3-4 sekunder

Anpassa till skumläsning

Text som text – ska jag verkligen skriva på ett speciellt sätt för webben? Javisst ska du det – sättet att läsa är ett helt annat för den som söker information på webben jämfört med andra media. Och du har kort tid på dig – ca 3-4 sekunder tar det för en surfare att bestämma sig för att läsa mer eller inte. Och läsaren bestämmer vad som är intressant, ingen annan.

Skumläsning

3-4 secondsDe allra flesta som hittat till din sida börjar med att skumläsa. Dom letar otåligt efter det dom är intresserade av. Undersökningar visar att ögonen rör sig snabbt hoppandes runt över sidan två gånger – från vänster till höger och sedan lite långsammare över vänstermarginalen, ungefär som ett F.  Då gäller det att din läsare hinner fånga upp det som är av intresse annars går dom vidare till en annan sida. När läsaren väl hittar intressant relevant information så kan han eller hon byta till att verkligen läsa innehållet på djupet. Därför måste du anpassa din text till skumläsning.

 

 

Några skrivtips

Vad är intressant för din kund?

Läsaren letar efter fakta på nätet. Värdefullt innehåll håller intresset och uppmärksamheten uppe. Använd ett språk och ett innehåll som läsaren kan relatera till. När dom gjort det så övergår skumläsningen i djupläsning. Så ta först reda på vad din kund/läsare är intresserad av och vilka nyckelord eller fraser som läsaren kan tänkas söka efter. Använd sedan nyckelorden i rubriker, punktlistor, länkar, länkbeskrivningar, faktarutor mm. Samma nyckelord fungerar också när du sökmotoroptimerar sidan.

Anpassa rubriker

Placera nyckelorden tidigt i rubriken – de två första orden är viktigast. Fångar dom inte intresset så hoppar ögonen vidare. Var tydlig – läsaren ska förstå vilken slags information som finns under rubriken. Locka rätt läsare – anpassa orden efter läsaren. Hellre rätt ord än fyndigt.

Mellanrubrik

Använd gärna mellanrubriker. Det är ett bra sätt att lyfta fram information. Men se till att det finns ny information under mellanrubriken.

Anpassa texten

Det viktigaste för läsaren ska stå i de två första styckena. Då kan en ingress fungera som innehåller det viktigaste från resten av texten.  Ingress fungerar dock inte på texter som har färre än 5 meningar.

Använd blankrad och nytt stycke

När du har en ny tanke och/eller ett nytt stycke är det viktigt att lägga in blankrader. När folk skumläser så läser de ofta några ord i början varje nya stycke – för att sedan hoppa vidare. Så tänk på vilka de första orden är. Man ska inte ha nytt stycke för varje mening – men bortsett från det så är risken minimal att det blir för många blankrader.

Fler tips

 • Punktlistor
  – bra sätt att göra texten överskådlig
  – inte för många punkter – helst inte mer än 5-7
 • Indrag – vid citat eller mening med viktigt budskap.
 • Faktaruta
  – Passar för grundfakta och siffror. Flytta gärna från huvudtexten.
 • Fetstil
  – fetmarkera inte för mycket, bara några få ord åt gången och inte på för många ställen
  – lyft fram rätt saker

Hoppas du tyckte att tipsen är användbara. Del 2 kommer handla om hur du engagerar läsaren, anpassar textens längd och hur du undviker fallgropar. Dela gärna med dig av dina tips.

Save

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.