Skriva för webben - engagerat-kort o utan fallgropar

Att skriva för webben – del 2

Engagera, skriv kort och undvik fallgropar

Detta är andra delen om konsten att skriva för webben. I del 1 skrev jag om hur läsaren snabbt skummar texten på webbsidan efter något av intresse och att jag bara har ca 3-4 sekunder på mig för att fånga läsarens intresse. I denna del fokuserar jag på engagemang, språket, textens längd och hur du undviker vanliga fallgropar.

Engagera läsaren

Eftersom du redan tidigare funderat ut

 • VEM du skriver för
 • VILKA och intressen den personen har
 • HUR du kan hjälpa till att tillgodose dessa behov
 • så vet du ungefär VAD din sida behöver innehålla.

När du har fått din läsare att stanna upp och titta närmare på det du skriver så behöver du engagera läsaren.

Det gör du bl.a. genom att tala med och inte till läsaren. Det är alltid bara en enda person som läser det du skriver – inte en grupp eller ett företag.

Ett annat sätt att engagera är att använda ord som läsaren har lätt att relatera till. Undvik internt fackspråk och jargong från din bransch. Innehållet ska vara tydligt och lätt att förstå utan att läsaren ska behöva tolka texten.

Försök att hålla en objektiv och neutral ton i det du skriver.

Fokusera på fördelar istället för egenskaper

Om du ska beskriva en produkt (eller tjänst) gör det då genom att berätta om de fördelar som läsaren får om han eller hon använder produkten. Det kan ju tänkas att du ändå vill ha med produktegenskaper för att ge en komplett bild av din produkt och för att läsaren ska kunna jämföra med andra produkter. Förklara i så fall vilka fördelar produktens olika egenskaper medför.

Till exempel så här: Produkten är en dunjacka i Gore-tex material – då är dun och Gore-tex egenskaperna – fördelarna är att jackan håller dig varm och torr i vinter.

Textens längd

Hur lång texten bör vara beror på vad din läsare är ute efter. Som jag skrivit tidigare så ska det viktigaste stå först. Därefter kan man fylla på med mer information och bakgrundbeskrivningar.

Några andra tumregler är att texten ska vara hälften så lång som på vanligt papper. Man ska eftersträva att den  innehåller maximalt 1500 tecken inklusive mellanslag.

Helst ska hela texten synas utan att din läsare ska behöva skrolla och behöver man skrolla ska man bara behöva göra det en gång. När du skrivit din text, gå då igenom den igen och se vad du kan stryka utan att innehållet tar skada.

Variera längden

Ibland behövs det bara kort information – men om läsaren väl hittar vad han eller hon söker så ska det finnas möjlighet till fördjupning för den som önskar.

Undvik fallgropar

Det är väldigt lätt att det blir skriv- och stavfel när man skriver för webben. Så korrekturläs noga det du skrivit. Detta är svårt eftersom man så väl vet vad som står.

Ett tips är att byta typsnitt på texten och läsa igen. Du kan också läsa texten högt för dig själv, då kan du höra eventuella meningsfel.  Allra bäst är ju om någon annan kan hjälpa dig korrekturläsa texten.

Undvik kursiv och understruket

Kursiv text är svårare att läsa på bildskärm och bör därför undvikas.  Däremot kan man ha kursiv text på sådant som behöver vara med men som inte är så viktigt, t.ex. datum.

Understruken text signalerar länk och bör inte användas.

Fördjupning i ämnet

Erik Geijer, Skriva för webben
Bra hemsida – NN/g Nielsen Norman Group

Det här var mina råd och tips – Vilka är dina tips?

Och en liten extra – hur många fel hittade du i texten?

Save

3 Kommentarer
 1. Eva
  Eva says:

  Kul att höra Maria,
  Jag kikade in på din blogg – väldigt intressant inlägg om hur man kan göra istället för att ringa kalla samtal.

 2. Maria Ulfvin Larsson
  Maria Ulfvin Larsson says:

  3-4 sekunder på sig att fånga intresset, här får man allt tänka till lite…Mitt nästa blogginlägg (www.saljochmarknad.emanka.se) kommer att bli mycket bättre efter att ha läst dina tips – tackar!

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.